FullMixMusic facebook. FullMixMusic twitter.
Google. Youtube.
FullMixMusic kapcsolat felvétel.

Passzívból - Aktívvá
Kezdésnek nézzük meg mit is jelent a passzív lét:

Aki Aktív az tud a Passzívaktól és az Aktívaktól is tölteni míg aki passzív az csak Aktívtól tud. Az egész arról szól, hogy a passzív felhasználónak zárva vannak a portjai így nem tud kérést fogadni a külvilágból, hanem csak o tud kérni illetve felajánlani adatot. Az aktív felhasználónak viszont nyitva van a kliens által használt portja így képes kéréseket, felajánlásokat fogadni a külvilágból.
Passzív vagyok. Mi ennek az oka?:
1. Internet szolgáltatónk egy routerén vagyunk valójában, többed magunkkal.
Ekkor a router egy alhálózatba elrejti a rá kötött klienseket... eme rejtés miatt a kívülről 'kopogtató' másik gép nem tudhatja, hogy a router mögött mi van. Illetve a router se tudhatja, hogy a külső kliens valójában a kit kereshet a reá kötött több tucat vagy több száz kliensből, tehát nemes egyszerűséggel eldobja a csomagot, nem továbbítja. A lényeg: Ilyenkor nem lehetünk aktívak amíg a szolgáltató nem fordít nekünk egy portot. Azonban ez nem nagyon szokott megtörténni, mert ez nem kötelessége a szolgáltatónak és technikai akadálya is lehet. Amennyiben vezeték nélküli szolgáltatók szinte kivétel nélkül DHCPvel dolgoznak így (szinte) garantált, hogy nem kapunk port fordítást.
2. Tűzfalunk van és nem engedtük ki a klienst vagy az általa használt portot.
Engedélyezd a klienst vagy a portot a tűzfaladon! Ennek pontos menete tűzfalanként eltér, de két példa: XP-s tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> Port hozzáadása és írjuk be a kliens által használt portot. A kliens által használt portról a Sebesség Kalauzban (is) tájékozódhatunk. VISTA/WIN7 tűzfal esetén: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal-> Program vagy szolgáltatás átengedése a tűzfalon (bal oldalt)-> Beállítások módosítása-> Másik programengedélyezése-> Tallózás. Fontos figyelni, hogy a megfelelő típusú hálózatra engedélyezzük!
3. Saját routerünk van és azon keresztül kapcsolódunk a NEThez. (tehát ismét NATolva vagyunk, de itt a routert mi a biztosítjuk, mi konfiguráljuk)
Ilyen esetben két lehetőségünk van:
(I). A routeren, a kliensen és a tűzfalon is engedélyezzük az UPnP szolgáltatást. Manapság (2010) már viszonylag megbízhatóan működik a dolog. Mivel jóval egyszerűbb a beállítása célszerű ezt megpróbálni. (De még mindig nem 100%os!) A beállítás menete:
1). A kliensben itt tudjuk aktiválni a szolgáltatást: CTRL+P-> Általános UPnP port kezelés engedése. (alapértelmezetben aktív)
2). A Tűzfalakban természetesen más-más menüpont alatt lesznek, ezért csak a három példát tudom megmutatni:
- XP tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Windows Tűzfal -> Kivételek fül-> UPnP keretrendszerhez pipa
- VISTA tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Hálózati felderítést engedélyezzük
- WIN7 tűzfalában: START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ-> Speciális megosztási beállítások-> Otthoni hálózat résznél-> Hálózati felderítés engedélyezése.
3). A routerek is eltérő menüpontba fogják rakni a dolgot. Ezt magunknak kell kikeresnünk, bár egy kézikönyv sokat segít. :wink: (A gyártó honlapján mindig megtalálható és az elektronikus formába gyorsan tudunk keresni is.)
(II). A torrentes gépet (vagy a teljes hálózatot) átállítjuk statikus IP kiosztásra és manuális fordítunk/nyitunk egy portot magunknak. Ez kicsit hosszadalmasabb ugyan, viszont az eredmény garantált.
Dinamikusról Statikus IPre
IP-cím: Tulajdonképpen a számítógépek "Személyigazolvány száma". Minden hálózatban lévő gépnek van egy ilyenje. Belső hálózaton kb így néz ki: 192.168.0.3 DHCP: Az IP címeket automatikusan kiosztó protokoll. Statikus IP cím: Ebben az esetben a minden gépen be van állítva már egy IP cím, így mindig ugyanazt "kapja". Router: Egy speciális "cél számítógép" melynek feladata a hálózat kezelése és az útvonalválasztás. TCP/IP protokoll: Ez a szabvány biztosítja, hogy IP cím alapján megtalálják egymást a számítógépek.
Beállítási felület megnyitása XP-n:
1. Navigáljunk a Vezérlőpultba. (Start menü->Vezérlőpult)
2. A Vezérlőpultban nyissuk meg a Hálózati Kapcsolatokat.
3. Kattintsunk jobb gombbal a kapcsolatra és válasszuk a Tulajdonságokat.
4. Az itt megjelent ablakban kattintsunk duplán a TCP/IP protokollon.
Beállítási felület megnyitása VISTA-n:
1. Navigáljunk a Vezérlőpultba. (Start menü->Vezérlőpult)
2. A Vezérlőpultban nyissuk meg a Hálózati és megosztási központot.
3. Az így megnyíló ablakban baloldalt válasszuk a Hálózati kapcsolatok kezelését.
4. Kattintsunk jobb gombbal a kapcsolatra és válasszuk a Tulajdonságokat.
5.Az itt megjelent ablakban kattintsunk duplán a TCP/IP protokollon. (IPv4)
Beállítási felület megnyitása WIN7-n
1.Navigáljunk a hálózati központba (START-> Vezérlőpult-> Hálózati és megosztási központ)
2.Adapter beállítások a bal oldalt
3.Jobb klikk a kívánt adapteren majd tulajdonságok.
4.Az itt megjelent ablakban kattintsunk duplán a TCP/IP protokollon. (IPv4)
A beállítás kivitelezése:
A példa adatokhoz feltételezem, hogy a router az 192.168.0.1-es IP címen van. A Te routered IPjének kiderítéséhez legegyszerűbb ha megkérdezed PCdet:XP alatt: Írjuk be a Start menü Futtatás részébe a CMD parancsot. (Vista/WIN7 esetén nincs külön futtatás, hanem a start menü keresőjébe kell beírnunk) Az itt felbukkanó ablakba pedig az IPCONFIG parancsot és az Alapértelmezett átjáró fogja majd mutatni a Router IP címét.
Visszatérve a hálózati kártyánk megnyitott ablakához:
1. Válasszuk A következő IP cím használat opciót.
2. Töltsük ki a mezőket:
IP-cím: 192.168.0.2 (Az első három számnak egyeznie kell a Routerével, míg az utolsónak el kell térnie) Ha csak a torrentes gépet rakjuk statikus IPre, akkor arra figyeljünk, hogy ne abba a ip részbe rakjuk, amit a router DHCP-n kioszt. Tehát ha a router 192.168.0.2-tol osztja az IPpeket, akkor az 192.168.0.50-250 között szinte biztos, hogy nem fogunk IP ütközést generálni, hisz otthoni hálózatunkba 2-10eszköznélnem szokott több ekerülni. Hogy honnét oszt a router, azt a régi IP címünkből kikövetkeztethetjük és afölött tízzel-hússzal-ötvennel érdemes beállítani.
Alhálózati maszk: 255.255.255.0 (De ez automatikusan ki fog töltodni)
Alapértelmezett átjáró: 192.168.0.1 (A Router IP címe)
Elsődleges DNS-kiszolgáló: 192.168.0.1 (A Router IP címe)
3. Okézzuk le ezt és a szülőablakot is.
A fentiek után rátérhetünk igazi feladatunkra, a port fordításra.Sajnos ez az opció sincs egy helyen minden routeren. Viszont van egy remek oldal ahol szinte az összes router beállítása megvan, képekkel illusztrálva: PortForward.com Az oldalon válasszuk ki a routerünk típusát majd utána válasszuk ki az utorrent-et. Innen pedig már sima ügy, hiszen a képek sokat segítenek. Ne feledjük, hogy a tűzfalon is ki kell engedni a klienst vagy a portot!A portfordítás után nem árt újraindítani a gépet és utána már aktívnak kell lennünk.
Passzívból aktívba Win7 alatt:
Az passzívból aktívba való átváltás egy úgynevezett statikus IP létrehozásával kezdődik, melynek a lényege, hogy a belső hálózatban (tehát a router által kiosztott IP-d) állandó lesz, mindig ugyanazt kapod.
1. Start, ott a keresőmezőbe írd be, hogy cmd, majd enter
2. Írd be, hogy cd.., majd ezt ismételd meg
3. Írd be, hogy ipconfig /all Ezután kiírja a gép a hálózaton belüli, illetve kívüli adataidat, mint például belső és külső IP, MAC azonosító, stb...
4. Ezt a fekete ablakot tegyük le picibe, erre még szükségünk lesz
5. Start -> Vezérlőpult -> majd ott a Kategória nézet legyen bekapcsolva, és a Hálózat és Internet fül alatt válasszuk ki a Hálózati állapot és hálózati feladatok megjelenítése gombot, majd jobb oldalt az Adapterbeállítások módosítása gombra kattintsunk
6. Ekkor kijön a Helyi Kapcsolatunk (több is kijöhet, de ez a lényeges), jobb egérgombbal rákattintunk, és a Tulajdonságok menüt megnyitjuk (ehhez a lépéshez engedélyt kérhet, adjuk meg neki)
7. Rákattintunk a A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) szövegre, majd a Tulajdonságok gombra
8. A fekete ablakban található adatok alapján kitöltjük ezt a táblázatot, majd az OK gombbal elfogadtatjuk
Ezzel készen is van a statikus IP elkészítése (Megjegyzés: router váltás, újraindítás, resetelés esetén ezek a beállítások érvényüket veszthetik, mert a router ilyenkor visszaáll nullára, és új adatokat oszthat ki a gépekre). Most már csak a gépednek a portot kell kiosztani, és készen is vagyunk. (én TP-Link routerrel tudom bemutatni ezt, a többinél is hasonló beállítási pontok lesznek).
1. Menj fel a routered adminisztrációs paneljébe, (ennek címét a routeredhez mellékelték, illetve a belépéshez szükséges felhasználó nevet és jelszót)
2. Forwarding, majd Virtual Servers, és itt egy új hozzáadása
3. Beírod a portot, melyben az uTorrentben szeretnél használni, az IP adresshez a te IP-det (belső), a protokollnál az ALL fülre tedd, és a Statusnál az Enabledre, majd Save, tehát mentsd el
4. Nyisd meg az uTorrented, Beállítások, Kapcsolat fül, és írd be a használni kívánt portot
5. Indítsd újra, és használd egészséggel az immár aktív kapcsolatodat!
Némi kiegészítés:
1. Az egyes routereknek, eltérő lehet a belépési címük. Akinek a 192.168.1.1 nem hoz eredményt, az használja a 192.168.1.0 címet.
2. A routerek belépési nevét és jelszavát, megtaláljátok a routerek kézikönyvében, amit mellékelnek vásárláskor. Hiányzó kézikönyv esetén, a gyári beállítások, nagy valószínűséggel: (username) felhasználónév: admin Key jelszó: admin
3. Én személy szerint jobban szeretem megfordítani a port beírási folyamatot. Azaz, a kliensben megnézem a portot.
Ne felejtsd el kikapcsolni a kliensben a véletlenszerű beállítást, nehogy másnap már más legyen az érték! A kliensben már fix portot, írom be a router listára. Az eredmény ugyanaz, viszont a kliens, egy már biztosan működő portot fog kapni a routertől. Vannak routerek, ahol "tól-ig" lehet portot megadni. Ne adjatok széles spektrumot, pl. 6000-7000-ig. Mindkét helyre kerüljön ugyan az a port, így egészen biztos, hogy csak azt használja a torrent. A 6115 valóban csak példa, nem kell megijedni, ha pl. 46228 at kell megadni, éppen ezért célszerű, már a kliensben előre fixen rögzített portot adni. Akik egy háztartásban több gépről szeretnének seed-elni, azoknak minden gépre be kell külön állítani. Nem célravezető ugyanazt a portot használni, mivel akkor az egyik aktív, a másik passzív lesz. A több gép esetén eltérő legyen a port, és természetesen oda a rá vonatkozó gép IP címét kell megadni.

http://gtfkephost.hu/files/2psiz6otzghnohb5fxr8.jpg
FullMixMusic 2011-2019 | TBDEV & XBT | Generálási idő: (0.0019 mp) | Lekérdezések: 0 db | Mem: 457.52 kB (511.62 kB peak)